Atelier Slatina Buzz! la Iași

Patru tineri din echipa Slatina Buzz! au fost prezenți luna trecută la Iași, cu prilejul celei de-a patra ediții a Summitului Tinerilor, proiect organizat anual în orașul care poartă titul de „Capitala Tineretului din România”.

Cu acest prilej, tinerii slătineni au fost gazda atelierului „Buzz – implicare prin presă în comunitate”, un workshop mai puțin integrat în tiparele clasice.

Practic, am organizat un atelier de lucru, la finalul căruia, tinerii participanți au fost încântați să vadă că în mai puțin de două ore au realizat un articol de presă, poate la fel de bun ca articolele editate de jurnaliștii lor favoriți. În cadrul atelierului am trecut prin trei elemente principale:

  • Povestea – Prin povestea Slatina Buzz!, participanții au aflat cum un grup de tineri, cu idei și inițiativă, pot să ajungă o voce respectată în comunitate.
  • Atelierul – În cadrul activităților practice, cei prezenți au primit broșura Slatina Buzz! Handbook, care conține regulile jurnalistice de bază și și-au testat abilitățile de viitor jurna-list sau blogger.
  • Soluția – La final am prezentat câteva soluții tehnice și am discutat despre cum tinerii pot începe instant să editeze articole pentru un nou site sau blog local, al lor!

La atelierul susținut în incinta Casei de Cultură a Studenților Iași au fost prezenți 16 tineri din mai multe orașe din țară și din orașul Costești, Republica Moldova.

Iași, Capitala Tineretului din România

În acest an, la summit, au fost abordate patru teme principale: Viitorul Muncii, Democrația – acum și mâine, Orașe Tinere, Tinerii și Criza Climatică, acestea având scopul să creeze contextul potrivit pentru ca tinerii să conștientizeze importanța lor, dar și modul în care ar trebui să se dezvolte România. Mai mult, au fost propuse trei direcții la nivel de activități – latura informativă, formativă și cea recreativă, participanții putând alege între activități precum sesiuni plenare, mese rotunde și ateliere tematice centrate pe cele 4 teme de discuție, dar și activități de tip workshop centrate pe practică și skill-building.

Participanții au avut șansa de a alege din peste 55 de ateliere, având ocazia de a-și contura propria agendă în funcție de interesele perso-nale și cele profesionale.

Summitul Tinerilor a fost organizat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS, la nivel local, și Primăria Municipiului Iași alături de Guvernanța programului Capitala Tineretului din România – Consiliul Tineretului din România (CTR), Grupul PONT, Federația Tinerilor din Cluj (FTC) și Banca Comercială Română (BCR).

În 2020 Slatina Buzz! merge la Constanța

Anul viitor, Capitala Tineretului din România se mută la Constanța, oraș ce urmează să îşi desfăşoare mandatul în perioada 2 mai 2020 – 1 mai 2021.

Conceptul câștigător, #ComeToSEAus, își propune să adune la aceeași masă tinerii constănțeni pentru a colabora și pentru a dezbate viitorul orașului în care trăiesc. În calitate de „Capitala Tineretului din România”, Constanța își dorește să valorifice potențialul orașului de a se dezvolta pe cât mai multe planuri.

În plus, tinerii constănțeni aspiră să devină un vector al promovării tine-rilor, inițiativelor acestora și totodată să le ofere posibilitatea de a se implica în procesele decizionale de la nivel local și de a avea o contribuție semnificativă la creionarea viitorului comunității locale.

#ComeToSEAus reprezintă îndemnul tinerilor constănțeni pentru comunitatea locală de a-și întoarce privirile către nevoile tine-rilor dar și către potențialul lor de a schimba viitorul orașului. Pe de altă parte, conceptul propus reprezintă îndrumarea tinerilor de a îmbrățișa activismul civic și social și de a promova un model al implicării comunitare.

Una dintre misiunile aflate pe lista orașului câștigător este de a aduce în același loc ONG-uri, structurile de învățământ preuniversitar și universitar, autoritățile locale și mediul privat, pentru a dezvolta sentimentul identității și al apartenenței, dar, mai ales, de a face din Constanța și din regiune modele de urmat privind reorientarea atenției generale către tineri.

Pentru a veni în sprijinul acestor obiective, Slatina Buzz! și-a declarat intenția de a participa la Summit-ul Tinerilor din 2020 cu două ateliere, unul legat de presă și cel de-al doilea axat exclusiv pe proiectele noastre conexe, de implicare comunitară.

- PUBLICITATE -