Corul de Copii şi Tineret Symbol împlinește 30 de ani de activitate

Corul de Copii şi Tineret Symbol al Patriarhiei Române, condus de olteanul Jean Lupu şi de Luminiţa Guţanu Stoian, împlineşte 30 de ani de activitate.

Aniversarea va fi marcată în preajma zilei de 18 septembrie prin lansarea cărţii „Corul Symbol – 30 de ani de slujire a Muzicii, a Bisericii și a Țării”, al cărei autor este fondatorul corului, Jean Lupu.

Corul de Copii şi Tineret Symbol al Patriarhiei Române a fost înființat în 18 septembrie 1990 de către profesorul-diacon Jean Lupu.

A fost primul cor de copii care a susținut un concert de colinde la Ateneul Român (16 decembrie 1990), primul cor de copii și singurul care a dat integral răspunsurile la Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, primul care a înregistrat un disc de colinde (1991) și apoi dublul album conținând cântările Sfintei Liturghii cu preot și diacon (1992).

Corul Symbol a fost nominalizat de două ori la rând (2001, 2002) la „Premiile Industriei Muzicale Românești”, alături de artiști profesioniști precum Ion Voicu și Mădălin Voicu, Dan Iordăchescu și Corul Madrigal.

Jean Lupu, cetățean de onoare al Oltului

Arhidiaconul Jean Lupu, care a împlinit în această primăvară 80 de ani, este originar din Brâncoveni, județul Olt, fiind un excelent profesor de muzică, mai întâi la școlile din Slatina și apoi la Liceul Pedagogic din București (actualul Colegiu Național „Elena Cuza”).

Muzicianul a dirijat corurile „Ciprian Porumbescu” și „Lirica” din Slatina.

Acesta a fost declarat „Cetățean de onoare” al municipiului Slatina în anul 1993, al comunei sale natale Brâncoveni în anul 1998 și al județului Olt în anul 2010.

- PUBLICITATE -