Cum poți prelungi durata de viață a discurilor de frână?

Sistemul de frânare este unul dintre cele mai importante elemente ale mașinii tale. Acest lucru se observă în primul rând din atenția deosebită care îi este acordată în timpul verificărilor pentru inspecția tehnică periodică (ITP). Plăcuțele și discurile de frână sunt consumabile a căror durată de viață depinde de numărul de kilometri parcurși, de stilul de șofat și de condițiile de trafic în care conduci. Pentru siguranța ta și a pasagerilor, dar și a pietonilor, bicicliștilor și celorlalți participanți la trafic, verifică de fiecare dată funcționalitatea acestui sistem și înlocuiește la timp setul de discuri de frână pentru mașina ta.

Uzura depinde de stilul de condus

Şi în cazul componentelor sistemului de frânare al maşinii este valabil principiul stilului de condus care influenţează uzura pieselor. În strânsă legătură cu acesta este şi traficul în care conduci cel mai mult. Capitala şi oraşele aglomerate nu vor reuşi niciodată performanţa de a-ţi oferi condiţiile necesare pentru a te bucura de discurile de frână de-a lungul întregii perioade garantate de producători. În aglomeraţie, manevra de frânare se produce mult mai des şi atrage după sine uzura plăcuţelor şi a discurilor. O măsură de siguranţă în astfel de condiţii poate fi apelarea la frâna de motor, pentru a proteja sistemul de frânare. Principiul este valabil şi pentru călătoriile efectuate în afara oraşului, unde decelerarea trebuie preferată frânării la viteze mari. Evident, cu condiţia să se producă în siguranţă deplină.  

Foloseşte produse de calitate

În domeniul pieselor auto, calitatea chiar face diferenţa. În ceea ce priveşte sistemul de frânare al maşinii, nu ar trebui să faci rabat de la criteriul calităţii, deoarece îţi poate salva viaţa. Atunci când revizia maşinii tale înseamnă înlocuirea plăcuţelor sau a discurilor de frână, produsele contrafăcute şi cele de slabă calitate trebuie excluse din start, indiferent ce preţ avantajos ar părea că au. În realitate, costurile stricăciunilor pe care le vor provoca dacă le montezi pe maşina ta sunt mult mai mari. Aşadar, dacă vrei să faci economie cu sistemul de frânare, urmăreşte cel mai bun raport preţ-calitate. Pe egarajul.ro găseşti produse de calitate pentru orice marcă şi model, cu garanţie, şi beneficiezi de consultanţă de specialitate din partea unor profesionişti care te ajută să faci alegerea cea mai bună.

Atenţie la condiţiile de drum

Praful şi murdăria sunt elemente externe care duc la grăbirea uzurii discurilor de frână. Pe timp de iarnă, acestora li se adaugă un alt dăunător: materialul antiderapant, plin de sare, nisip şi substanţe foarte corozive. Tot în sezonul rece, bălţile de apă, zăpada topită sau gheaţa sunt periculoase în timpul contactului cu discurile încinse ale maşinii. În momentul în care roata intră în contact cu un mediu de apă rece, calitatea metalelor poate avea de suferit. Dacă poţi evita bălţile de pe carosabil pe timp de iarnă, acest lucru va prelungi durata de viaţă a discurilor tale de frână.  

Foloseşte produse de curăţat

În momentul în care impurităţile îşi fac loc între plăcuţe şi discurile de frână, vei vedea urme în interiorul jantelor. Din fericire, există o mulţime de produse de curăţat care te ajută să îndepărtezi mizeria. După ce ai demontat roata şi plăcuţele de frână, vei avea nevoie de un spray special pentru frâne, materiale de şlefuit şi vaselină care previne apariţia prafului şi a impurităţilor.

Deși fac parte din categoria consumabilelor auto, durata de viață a discurilor de frână poate fi prelungită. Utilizarea frânei de motor în locul pedalei de frână, evitarea manevrelor bruște de oprire și a circulației pe drumuri înzăpezite sau înghețate sunt câteva măsuri ce te pot ajuta să te bucuri mai mult timp de componentele sistemului de frânare.

- PUBLICITATE -