Doar 3 din 10 tineri au primul job în domeniul în care au studiat.

Cel mai recent studiu derulat de eJobs arată că mai bine de jumătate dintre români (53,42%) aleg, pentru prima angajare, joburi în domenii precum vânzări (18,7%), producție (11,8%), industria ospitalieră (9,09%), servicii externalizate (call-center – 6,34%) sau lucrează pe poziții de muncitori necalificați (6,49%).

La polul opus, al domeniilor către care se orientează cel mai puțin tinerii aflați la început de carieră, se află comunicarea și marketingul (0,28% din totalul respondenților), ingineria și IT-ul (1,44%), contabilitatea (1,73%) sau învățământul (1,01%).

Lipsa de experiență este o mare problemă

Chiar dacă aproape jumătate dintre români (46,83%) se angajează, pentru prima dată, înainte de a împlini 20 de ani, lipsa experienței este cea mai mare piedică de care spun că se lovesc atunci când caută un loc de muncă. Un sfert dintre respondenți au probleme în a identifica job-urile compatibile cu pregătirea și așteptările lor, 16,71% nu știu unde anume să caute oportunități de muncă, 14% nu au suficientă încredere în ei înșiși, în timp ce 13% nu știu cum să-și redacteze CV-ul sau cum să aplice pentru un loc de muncă. Aproape 12% dintre cei care au participat la studiu spun că nu reușesc să se angajeze pentru că au așteptări salariale prea mari sau nu sunt dispuși să respecte un program fix de lucru.

„1 din 5 români cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani nici nu lucrează, nici nu studiază, potrivit unor date recente făcute publice de Eurostat. Cu toate acestea, companiile sunt extrem de active în zona angajărilor pentru poziții de entry level. În acest moment, aproximativ 30.000 de locuri de muncă sunt disponibile pentru candidații cu nivel minim de experiență, pe eJobs.ro. Dar, chiar și așa, găsirea unul loc de muncă este un pas foarte important pentru cei care intră pentru prima oară pe piața muncii. Se simt debusolați, nu știu ce să facă, pe cine să întrebe, unde să caute și unii nici măcar nu știu ce li se potrivește. De aceea, am lansat platforma Primul Job, accesibilă pe www.primul-job.ro, cu ajutorul căreia tinerii care se află la prima angajare sau care au un nivel de experiență mai mic de doi ani pot găsi job-uri selectate exclusiv pentru zona de entry level, precum și articole, sfaturi și recomandări despre cum să-și gestioneze mai bine și mai ușor începutul carierei”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Vârsta propice pentru angajare este sub 20 de ani

În ciuda faptului că 20% dintre tineri nu lucrează înainte de împlinirea vârstei de 24 de ani, 6 din 10 participanți la cercetare cred că vârsta cea mai potrivită pentru prima angajare este sub 20 de ani. Un sfert dintre respondenți aleg varianta 20-21 de ani, 14% spun 22-25 de ani și aproape 4% consideră că primul job ar trebui luat după vârsta de 25 de ani. Pentru ei, cele mai importante criterii în alegerea unui loc de muncă sunt oportunitățile de dezvoltare personală, salariul și flexibilitatea programului. Acestea sunt secondate de aspecte precum reputația companiei, compatibilitatea dintre job și domeniul în care au studiat sau distanța dintre serviciu și casă.

„Acumularea unei experiențe profesionale este principalul obiectiv pe care îl au tinerii, în momentul de start al carierei lor și principalul declanșator al deciziei de angajare. Acesta este, poate, și unul dintre motivele pentru care sar destul de ușor de la un loc de muncă la altul. 38% stau cel mult 6 luni la primul job și sunt pregătiți să plece în altă parte atunci când primesc o ofertă mai bună”, a adăugat Bogdan Badea.

Potrivit studiului eJobs, 62% dintre respondenți susțin că platformele de recrutare reprezintă mediul care le oferă cele mai mari șanse de angajare și 75% le folosesc exclusiv atunci când caută un loc de muncă. Aproximativ 20% se bazează pe recomandările pe care le primesc de la prieteni și cunoștințe. 8% aplică direct pe website-urile companiilor și aproape tot atâți încearcă să-și găsească un job la târgurile de carieră.

Studiul eJobs a fost derulat în perioada mai – iunie 2018, pe un eșantion de 1.100 de respondenți. 47% dintre aceștia au vârstele cuprinse între 19 și 25 de ani. 41% dintre participanți au studii liceale, iar 34,4% sunt absolvenți universitari.

- PUBLICITATE -