Primul voluntar din Olt cu modulul de prim-ajutor

Cristian Covaciu este voluntar în cadrul I.S.U. Olt. Are 32 de ani şi îi place să ajute. Lucrează în construcții, dar îi place cariera militară. Este primul voluntar din Olt care face modulul 1 de „Prim ajutor calificat şi descarcerare”, curs pe care îl au majoritatea pompierilor.

S-a înscris în acest proiect pentru a învăța cum să îşi ajute semenii. În luna mai 2016 a aflat de acest voluntariat de pe internet şi s-a inscris câteva zile mai târziu. Consideră experiența trăită la I.S.U. drept unică în viață, în care ai onoarea de a învăța şi a acorda  prim ajutor medical. După ce voluntarii au terminat cursul introductiv şi cel de prim-ajutor de bază făcut în Slatina, au făcut 240 de ore de voluntariat în unitatea de pompieri de care aparțineau, în cazul lui Cristian-Scorniceşti.

Ca să poată merge la intervenții alături de salvatori trebuie să facem cursul specific şi numărul de ore de voluntariat.

Întrebare: Cum au fost cele 240 de ore de voluntariat ?
Cristian Covaciu: Orele au fost plăcute, am învățat echipamentele de pe ambulanţă si rolul lor.

Întrebare: Cum este cursul de o lună la care participi acum, în Craiova?
Cristian Covaciu: Este un curs foarte lung, interesant şi captivant. Abia aştept să intru pe ambulanță după ce îl termin!

Întrebare: Cum este să ai colegi la curs care sunt subofițeri?
Cristian Covaciu: Este o onoare să am colegi subofițeri. Mă trezesc cu ei dimineața şi ne petrecem timpul împreună. Ei au experiență, îmi spun poveşti din timpul misiunilor de salvare.

Întrebare: Ce mesaj doreşti să transmiți persoanelor interesate de acest voluntariat?
Cristian Covaciu: Ajutați-vă semenii când au nevoie de voi , deoarece în viață o sa fiți ajutați la rândul vostru!

UPDATE: După ce a absolvit modulul 1, Cristian participă la intervenții alături de echipajul SMURD.

Cristian Covaciu, primul din dreapta

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt reia campania de recrutare de noi candidați în cadrul programului de voluntariat „Salvator din pasiune!”.

Afis-Salvator-din-pasiune

Demersul are la bază beneficiile activităţilor de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarităţii şi responsabilităţii civice şi valorii profesionale a acestora, materializată în sprijinul acordat comunităților pe timpul situațiilor de urgență, dar și pentru prevenirea lor.

După parcurgerea unor programe de pregătire, activităţile derulate alături de efectivele pompierilor militari vor consta în participarea la misiunile de intervenție, utilizarea noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acţiunile de ajutor umanitar şi în cele de popularizare a mesajului preventiv.

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să se alăture pompierilor salvatori  sunt următoarele: vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani; apt din punct de vedere medical; să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor cu intenţie; să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă; să nu fie angajat sau să desfășoare activități în cadrul serviciilor voluntare sau private pentru situații de urgență.

Dosarul candidatului trebuie să conţină: cererea de înscriere, certificatul de cazier judiciar (pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani), copie a actului de identitate, avizul psihologic din partea unui psiholog clinician, actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare, adeverinţa medicală din care să reiasă, cumulativ, cel puțin două din următoarele criterii „nu se află în evidență cu boli cronice”, „apt pentru efort fizic de nivel mediu” și „clinic sănătos”  şi acordul părinţilor/tutorelui legal, pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.

Dosarele complete ale candidaților vor fi depuse la sediul ISU Olt din Slatina, strada Tipografului nr. 7, de luni până joi, între orele 10.00-14.00. În urma analizei dosarelor și în funcție de numărul de solicitări, candidații vor fi contactați pentru semnarea contractelor de voluntariat și furnizarea informațiilor despre activitățile viitoare.

În prima etapă a programului „Salvator din pasiune!” desfășurat de ISU Olt s-au înscris zece voluntari, iar șapte dintre aceștia au putut participa la activitățile organizate și au obținut competențe de bază în acordarea primului ajutor calificat.

- PUBLICITATE -