Omul în roșu

Cine sunt pompierii? V-aş putea spune multe şi bune despre ei, dar mă limitez la a vă scrie o simplă definiție: sunt cei care se aruncă în foc pentru a salva vieți.

Un pompier, pe lângă autospeciala de stingere pe care o încadrează, mai poate încadra şi altele. Prin cursurile pe care le fac, pompierii devin salvatori universali. Modulul de „prim-ajutor calificat si descarcerare” creează oamenii în roşu, paramedicii care încadrează ambulanța SMURD; precum şi pe cei de pe Descarcerare. Pompierii sunt şi scafandri, pirotehnişti sau chiar alpinişti, dar oricâte specializări ar avea, pompierii sunt în primul rând oameni.

Plutonierul adjutant Ilie Cojocaru este pompier în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt din anul 2006. A primit botezul focului la un incendiu de vegetație uscată. În următorii ani, a participat şi la incendii ample, cu durată de acțiune mare: Uzina de Aluminiu, incendiu de mase plastice în zona Gării, incendiu la Remat. Apariția SMURD-ului în 2009 a însemnat o nouă calificare: cea de paramedic. Dragostea pentru prim-ajutor l-a facut dependent de salvarea vieților, după cum mărturiseşte: „este ca un virus”.

Are în prezent peste 2500 intervenții pe ambulanța rosie. Prima întâlnire cu pompierii a avut-o când avea 12 ani: la un incendiu din satul său. Pe atunci nu îşi imagina că va ajunge să stingă incendii în viitor.

O intervenție de care îşi aduce aminte cu plăcere a fost cea din anul 2014, la inundațiile de la Colonești, atunci când au evacuat sătenii, mulți dintre ei urcați în podurile caselor; mașinile personale fiind legate cu lanțuri de poduri, pomi, etc. Intervenţia fost de lungă durată, dar sentimentul de împlinire după aceasta s-a manifestat mult timp. Mulțumirile primite de la oameni îi bucură, fiind considerate cea mai mare răsplată pe care o pot primi. Cu toate că este o meserie dificilă, nu ar schimba-o pentru nimic! Alarmele au devenit demult o obişnuință, o chemare, de care nu vrea să se despartă!

- PUBLICITATE -