„Singurul mod de a realiza lucruri minunate e să iubești ceea ce faci”, Steve Jobs

Material de opinie realizat de Delia Dumitrescu (elevă, Colegiul Național „Ion Minulescu”, Slatina)

Pot spune că acest citat condensează în doar câteva cuvinte pasiunea mea pentru geografie și parcursul meu de până acum în cadrul competițiilor școlare din acest domeniu. Dacă aș fi întrebată când s-a născut această pasiune pentru geografie, nu aș putea spune o perioadă exactă, însă aș putea susține vehement că este una puternică, care crește pe zi ce trece.

Nu sunt unul dintre acei copii care au răsfoit atlasul de când se știu. Eu, una, am descoperit geografia treptat și am început să mă îndrăgostesc iremediabil de această materie complexă pe măsură ce i-am „explorat” toate formele posibile. Geografia nu are, așa cum mulți cred, doar rolul de a povesti despre Pământ… Ea devine un „modus vivendi”, o expresie a tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, exponentul tuturor forțelor cunoscute sau mai puțin cunoscute, care ne dirijează întreaga existență. Sunt adesea întrebată la ce mă ajută geografia pe mine, un elev la matematică-informatică.

Recunosc că la început mă enerva această întrebare pe care o consideram fără noimă, însă treptat am început să îi înțeleg rostul. În aparență, geografia nu pare mai mult decât o materie școlară cu care profilul meu, cel puțin, nu prea are tangențe, însă cineva care a pătruns măcar puțin în tainele și secretele acestei materii, acestui vortex de informații, ar putea spune cu totul altceva.

Pe mine geografia mă învață să gândesc, mă ajută să găsesc răspunsuri și explicații la întrebările care mă frământă, îmi oferă o altă viziune despre lume, dezvoltându-mi un simț critic asupra a tot ceea ce se întâmplă. Geografia e o știință greu de studiat, dar odată prins în mrejele ei, nu ai cum să mai scapi. În ceea ce privește concursurile și olimpiadele de geografie, pot spune că sunt destul de diferite față de cele dedicate altor materii.

De-a lungul gimnaziului am participat la mai multe competiții din diferite domenii însă cea care m-a atras cel mai mult și m-a făcut să renunț la toate celelalte a fost olimpiada de geografie. Aceasta nu pune accentul neapărat pe capacitatea de reținere a informației (pe materia din manuale), ci mai degrabă pe interesul personal pentru subiectul respectiv, pe dedicare și efortul depus, pe atenția orientată asupra detaliilor și lucrurilor în aparență nesemnificative.

Surprinzător sau nu, informația poate fi colectată de oriunde, trebuie doar să știi să o interpretezi. Este foarte posibil că o știre văzută astăzi la televizor, un articol citit pe Facebook sau într-o revistă de specialitate să devină mâine un subiect de geografie politică, regională… Dacă vrei să participi la olimpiada de geografie trebuie să fii pregătit de orice și să fii gata oricând să îți testezi limitele. Important este nu să muncești mult, ci să muncești inteligent, așa cum am citit cândva „în loc să împingi o piatră în formă pătrată mai bine o șlefuiești mai înainte și o faci rotundă”.

Rezultatele mele de până acum se datorează atât muncii depuse, ajutorului profesorilor care m-au pregătit, susținerii familiei, dar mai ales pasiunii, întrucât consider că dacă faci ceva cu pasiune la un moment dat o să vină și răsplata.

Olimpiada de geografie mi-a adus satisfacție nu doar din punctul de vedere al rezultatelor ci și al experiențelor trăite în cadrul acesteia, a oamenilor minunați pe care i-am întâlnit și a prieteniilor pe care le-am legat.

Închei prin a vă oferi un sfat: nu vă limitați la a studia geografia interioară, peisajele inimii și trăirile care o încearcă, ci aruncați o privire mai amănunțită și asupra geografiei lumii. Veți fi surprinși cât de multe poate să ne învețe. Eu am plecat deja pe acest drum al cunoașterii, prin acest labirint de semne al geografiei.

- PUBLICITATE -