Slatina, la 30 de ani de la Revoluție – Educație, Culte, Presă, Transport

Educație

23 aprilie 1995 – este inaugurată prima unitate de învățământ construită după revoluție în Slatina, Școala George Poboran.

1998 – s-a înființat filiala Slatina a facultății de Management, Inginerie Economicã în Agriculturã și Dezvoltare Ruralã

2002 – este înfiinţată Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Ştiinţe Sociale şi Psihologie – Filiala Slatina, a Universităţii Piteşti.

Anul şcolar 2014-2015 – Colegiul Tehnic „Ion Mincu” este desființat. Elevii şi profesorii acestui liceu se mută la Colegiului Tehnic „Alexe Marin”.

Anul şcolar 2017-2018 – cea mai veche unitate de învățământ din oraș, cu o vechime de 133 de ani, Colegiul Agricol „Carol I” este desființat și eliminat din reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ. Colegiul Agricol „Carol I” nu mai are persona-litate juridică și este absorbit de Colegiul Economic „P.S. Aurelian”.

Culte

După revoluția din decembrie, în ton cu libertatea religioasă, în Slatina au fost construite noi lăcașuri de cult.

Construcția Catedralei Episcopale Ortodoxe din Slatina a început în 1994, dar abia în 2008-2009 biserica a fost acoperită cu tablă de cupru, s-au montat ferestrele, au fost executate tencuielile, s-a zugrăvit exteriorul și s-a pictat icoana hramului de pe frontispiciu. Din 2010 lucrările au fost preluate direct de Episcopia Slatinei și Romanaților.

Biserica Romano-Catolică „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” a fost construită în 1996, iar în oraș au fost edi-ficate și biserici ale altor culte, precum Biserica „BETEL”, Sala Regatului Martorilor lui Iehova sau Biserica Baptistă „Harul”.

Presă

Cel mai important câștig al revoluției a fost libertatea de exprimare, iar slătinenii au beneficiat rapid de o formă a acesteia, televiziunea.

În Slatina serviciul de cablu CATV a fost înfiinţat în vara anului 1992. Compania care oferea acest serviciu, Novel, avea și două canale proprii de televiziune, Novel (care difuza știri și emisiuni de interes local) și Novel Plus (care difuza în special filme). În luna aprilie 2000, Novel este achiziționat de RCS şi cele două canale proprii sunt desfiinţate.

La sfârșitul anului 2019 în Slatina funcționează două televiziuni locale, Olt TV, PTV Oltenia și numeroase ziare și publicații online. La 30 de ani de la revoluție nu există un post de radio local care să emită în FM.

Transport

Transportul local din oraș este realizat cu autobuze ale Loctrans Slatina. În urma a două proiecte europene, pe trasee vor fi introduse în anii următori 8 autobuze electrice cu dimensiunea de 12 m, care vor fi livrate de Ministerul Dezvoltării și zece autobuze electrice ce vor fi achiziționate de primărie printr-un proiect european.

Puțini își mai aduc aminte că în 30 mai 1996 în Slatina au fost inaugurate două trasee de troleibuz, cu numerele 12 și 12 barat. Aceste trasee parcurgeau rute circuit ce făceau legătura între ALRO și Centru. Proiectul inițial, elaborat în anul 1988, prevedea dezvoltarea unei rețele de contact atât în zona orașului vechi cât și legături cu zona centrală, zona industrială și gară. Dar, în realitate, au funcționat doar 3 troleibuze pe traseele 12 și 12 barat. Troleibuzele au fost retrase de pe trasee în data de 31 martie 2006.

Un eveniment important a avut loc în iulie 2014, când, la 139 de ani de la inaugurare, Gara Slatina a fost modernizată complet.

- PUBLICITATE -