10 noiembrie 2005 – a fost aprobată de Guvern stema oficială a municipiului Slatina. Aceasta se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat.
În partea superioară, în câmp albastru, se află un turn crenelat, de argint, cu o poartă neagră arcuită și zăbrelită, dotat cu trei ferestre negre, însoțit de un soare în dreapta și de o semilună crai-nou în stânga, ambele de aur.
În partea inferioară, în câmp roșu, se află un pod de aur, cu trei deschideri și o balustradă metalică cu cinci arce, peste unde de argint, umbrite negru, ieșind din vârful scutului.
Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu șapte turnuri crenelate (coroana murală cu 7 turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu, reședință de județ).
Turnul simbolizează punctul de pază și vamă al localității, fapt menționat într-un act oficial emis de Vlaicu Vodă în anul 1368 pentru negustorii brașoveni.
Cele două astre, soarele și luna, care flanchează turnul, semnifică lumină, fertilitate, libertate, respectiv veșnicie, creștere și cunoaștere. Podul peste râul Olt reprezintă importanța localității în traficul comercial și de călători.
24 ianuarie 2006 – 13.828 de participanţi înregistraţi oficial s-au prins în cea mai mare horă din lume. Hora s-a întins pe aproximativ un kilometru, pe Bulevardul Alexandru Ioan Cuza, şi s-a format pe şapte rânduri, începând de la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
24 ianuarie 2013 – Slatina a intrat din nou în Guiness Book: şapte mii de oameni de toate vârstele au cântat simultan Imnul României.
1 decembrie 2015 – Trenul regal a poposit în Gara Slatina, unde a fost întâmpinat de peste 2000 de oameni.
Copii cu steaguri tricolore, tineri, batrâni sau oficialități locale au profitat de călătoria istorică a familiei regale, de la Severin la București, pentru a-i întâmpina pe Principesa Margareta și Principele Radu Duda. Întâmpinați cu pâine și sare și acompaniați de imnul național, reprezentanții Casei Regale a României au dat mâna cu oamenii, fericiți și plăcut surprinși de atmosferă.