Un altfel de ONG

Transformă fiecare moment al zilei în clipă de cunoaştere, este lucrul pe care l-a învăţat de-a lungul celor 14 ani de voluntariat în organizaţii neguvernamentale, perioadă căreia spune că îi datorează în mare tot ce ştie şi face astăzi.

A descoperit că nu este nevoie de un efort uriaş pentru a da o mână de ajutor celor care au nevoie de ea şi este chiar un privilegiu să ai această şansă. „Nu poţi deveni decât un om mai bun, mai corect, mai des-chis, mai preocupat, deci mai câştigat“, mărturiseşte Cornelia Pitei, manager a A.P.O-U.C. (Asociația Prietenii Omului – Umanism, Cultură) şi iniţiatoarea mai multor proiecte care au bifat importante schimburi culturale între România şi alte state euro-pene. Este formula care-i des-chide cu totul altfel calea comunicării cu aceia pe care îi vrea mai tot timpul în jurul ei, oameni care nu îşi cântăresc vârsta în ani şi care sunt gata oricând să îşi exploreze limitele, încercând lucruri noi.

Activează în domeniu din 2004 (www.sprijincomunitate. ro); Promovează metodele active de învăţare; A studiat posibilităţile de a accesa proiecte prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi s-a pus cu burta pe carte. Primul proiect finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune a fost „În natură, nu la tastatură“: „M-a ajutat să merg mai departe, iar acest lucru este foarte important pentru a transformă în „rutină” accesarea proiectelor ce le sunt de un real folos tinerilor care dau atenţie dezvoltării personale“, spune Doamna Pitei.

O experienţă extraordinară a fost parteneriatul internaţional „Să ne cunoștem rădăcinile“, prin care tineri români s-au familiarizat cu obiceiuri şi tradiţii bulgăreşți sau sârbești, iar ceilalţi s-au bucurat din plin de specificul românesc, redat prin dansuri populare și prin bucătăria specifică.

În toamnă a implementat proiectul „Antreprenoriatul social pentru tineret“ – un proiect de schimb trilateral de tineri între România, Spania și Italia, care se va implementa în perioada 01.06 2017-31.08.2018, ale cărui 3 mobilități vor avea loc la Slatina, Puglia (Italia) și Madrid (Spania), scopul fiind stimularea interacțiunii interculturale și dezvoltarea cooperării între tinerii din mediul rural și urban din Regiunea Oltenia, Puglia (Italia) și respectiv Madrid (Spania) și al cărui context este crearea mediului de învățare non-formală.

Asociația Prietenii Omului–Umanism, Cultură se vrea a fi un „altfel de ONG”, un ONG care dorește:

  • să schimbe mentalități;
  • să creeze noi abordări a tematicilor socio-economice actuale;
  • să promoveze succesul în viață prin resortul la gândirea inovativă („outside the box”);

Asociația susține și sprijină dezvoltarea locală / regională și a societății în ansamblu prin economie socială. „Scopul principal al economiei sociale constă în îmbunătățirea condițiilor de viață și oferirea de noi oportunități pentru persoanele din categorii vulnerabile. Prin implementarea mobilități A2 în Slatina dorim să înființăm o structura de economie socială din necesitatea universală de a găși soluții noi, inovatoare, unor probleme sociale și economice ale comunității locale.”

De fiecare dată îşi aduce alături tineri dispuşi să facă voluntariat, de obicei liceeni și studenţi (foșți elevi voluntari); Promovează încrederea în sine, eficienţa comunicării cu oamenii, cultivată în timp prin activitățile culturale desfășurate în biblioteca publică pe care o simte şi astăzi când voluntarii se aşează faţă în faţă cu destine, poveşți, probleme, pe care trebuie să le înţeleagă. „Cred că multe se rezolvă atunci când oamenii au încredere în ei înşişi. Societatea ne-a învăţat să avem încredere în şcoală, în biserică, în poliţie, nu şi în noi înșine“.

Pune mare preţ pe oamenii care cred în ei înşişi, oamenii autentici, naturali, îi plac persoanele care ţin să se bucure din plin de libertatea lor, cei care știu ce înseamnă smerenia, modestia, demnitatea, credința. Adoră copiii nenăscuți și născuți (abandonați), tinerii inteligenți și cu posibilități materiale limitate pentru a continua studiile și persoanele aflate în sărăcie. Nu agreează însă politica şi nu-i poate înţelege deloc pe aceia care nu fac nimic şi nu sunt interesaţi să se implice şi în altceva decât ce ţine de propria lor existenţă. „Unele persoane nu au sentimentul „de a fi patriot”, „de ați iubi țară”. Regretă faptul că se deviază din ce în ce mai mult de la valorile esenţiale.

Ce-i trebuie unui tânăr pentru a dezvolta proiecte cu finanţare europeană? „Să vrea şi să încerce, să nu aibă o problemă cu a învăţa lucruri noi. Despre asta este vorba. Nu toate îţi reuşesc, dar nu trebuie să renunţi, ci să înţelegi unde ai greşit, să corectezi şi să îndrăzneşti din nou.”

Se împacă bine cele două dimensiuni, omul de cultură şi manageriatul? „Cea dintâi este profesia mea de suflet (40 de ani experiență), cealaltă vine în completare. Amândouă mă ţin aproape de oameni. Mă dezvolt împreună cu ei. De la fiecare am mereu ceva de învăţat şi fiecăruia mă străduiesc să îi fiu de un real folos.”

- PUBLICITATE -