Am plecat să colindăm magazinele

Am plecat să colindăm… magazinele. Perioada minunată a Crăciunului s-a întors şi cred că toți ştim ce înseamnă asta: cumpărăturile de sezon.

Mesele trebuie să fie îmbelşugate şi sub brad să fie cadouri scumpe, dar ne-am pus vreodată întrebarea „De ce facem asta?”. Eu da, poate şi tu şi mulţi alții şi cel mai probabil concluzia a fost aceiaşi: „Aşa se face”. Dar acesta nu este un răspuns, este o scuză. Scuză pentru faptul că strategiile lor de marketing înca funcționează, că totuşi, chit că suntem conştienți că se aruncă prea mulți bani pe fereastră, noi tot facem acelaşi lucru în fiecare an.

Ne place să avem impresia că reduceri înaintea sărbatorilor şi că târguielile din marile magazine sunt comori economice, dar cred că v-ați prins şi voi, unii din voi cel puțin, că toate reducerile enorme de „Black Friday” sunt doar nişte scamatorii şi că nu este o coincidență data aşa convenabil pusă fix înainte de Crăciun. Ei vor să scoată profit aşa că fără a ne da seama, inconştient, în mintea noastră este amplasată imaginea sărbatorilor perfecte, cu multe lucruri de obicei inutile şi mâncare ce ulterior o aruncăm pentru că stă deja de la Crăciun în frigider şi în calendar deja scrie mare „1 ianuarie 2018”. Când zic „ei”, sā nu vă gândiți la o persoană din lumea mondenă sau ce apare pe la ştiri, ei nu au treabă cu sărmăluțele noastre.

Cheltuim mult în perioada asta doar pentru ca aşa ni se spune că e bine, că parcă altfel nu e sărbatoare şi nu mai vin renii, cā Moşu’ nu există. Nu prea avem ce face, unele lucruri chiar nu trebuie sa lipsească. Dar trebuie să fim mai atenți, pe noi ne ustură ulterior portofelul şi ne mustră conştiința că ne-au zburat prea multi bani. Sunt sărbatorile, om religios sau nu, trebuie să te bucuri, dar sā şi conștientizezi că nu în mâncare sau cadouri stă sentimentul, ci în oamenii cu care trebuie sā-l împarți.

- PUBLICITATE -