Slatina este un oraș cu un mare potențial turistic. Pe lângă impactul vizual pe care îl oferă, acesta impresionează prin istoria, cultura și dăruirea oamenilor care animează străzile orașului. Într-un cuvânt, este un oraș cu suflet, cu o personalitate puternică, iar dacă te lași cuprins de magia lui o să fii fermecat.
Dacă îți place să călătorești și ești interesat să vizitezi Slatina, îți prezentăm principalele obiective turistice cu care acesta se mândrește, precum și locurile cele mai bune pentru petrecerea timpului liber.
Dacă vrei să adaugi o părticică din tine în sufletul orașului, încearcă sa nu ratezi nimic, la final sigur te vei îndrăgosti de el.
Parcuri
Parcul Pitești este cea mai veche grădină publică din Slatina. A fost, timp de sute de ani, atracția principală a locuitorilor, și a rămas, până în ziua de azi, un parc popular, fiind frecventat de oameni de toate vârstele care încă mai caută să evadeze din atmosfera sufocantă a orașului. Este situat în apropierea centrului orașului și pune la dispoziție mai multe ieșiri. Peisajul sălbatic este întrerupt, din loc în loc, de sculpturi și fântâni ce redau ideea de parc contemporan. Dar atunci când intri, pare pur și simplu că te-ai teleportat într-un loc din poveștile copilăriei. Parcul este o mică pauză de la oraș și tehnologie, perfect pentru o întâlnire cu prietenii, o plimbare cu persoana iubită sau chiar pentru a citi o carte și a contempla la nemurirea sufletului.
În oraș te mai poți plimba prin alte trei parcuri, Eugen Ionescu, de la intrarea în Centrul Vechi, Expo Parcul din centru și Parcul Tineretului, inaugurat recent pe o porțiune din terenul fostei Unități Militare din zona Gării Slatina.
Dealul Grădiște
O zonă cu importanță atât istorică, cât și geografică pentru slătineni, dealul Grădiște servește de la înălțime orașului nostru. Pe lângă vechimea sa, ce a născut interes pentru legendele urbane, noua variantă a dealului, cea modernă, dispune de un cort pentru evenimente și, ridicată chiar în vârful Grădiștei, se află Casa Căsătoriilor. Locul oferă o panoramă superbă a orașului Slatina, fiind situat aproape de ieșirea din oraș și, de jos, grandoarea acestuia poate fi admirată de la zeci de kilometri.
Dar ce mulți nu știu este că dealul, în afară de panorama orașului, care noaptea este superbă, mai are un punct forte – dacă mergi în spatele turnului de apă poți observa Oltul în toată splendoarea lui și un apus care te va lăsa fără suflare.
Mai mult, la 1 Decembrie 2012, de Ziua Naţională a României, pe Dealul Grădiște a fost arborat cel mai mare drapel din ţară, cu un catarg de 46 de metri şi cu partea de textilă de dimensiunea unui teren de tenis. Tricolorul poate fi observat atât în cursul zilei cât şi noaptea datorită unei instalaţii de iluminat arhitectural.
Pădurea Strehareți
Dacă sufletul tău este atras de aventură, te asigur că dacă faci o plimbare prin această pădure te vei simți acasă. Pe lângă frumusețea ei și misterele pe care le ascunde, pădurea are propriile ei legende paranormale, așa că dacă ești un iubitor de paranormal acesta este locul perfect pentru o plimbare. Sfatul meu: odată ce vei intra în pădure, nu-ți va veni ușor să pleci iar copilul din tine se va trezi la viață și va vrea să cutreiere fiecare părticică, fiecare drum și fiecare poveste pe care acesasta le ascunde în ea.
Oltul
Dacă nu știi unde să-ți bei cafeaua și ți s-a luat de cafenele, ori vrei o plimbare romantică, ascultă-mi sfatul, cumpără-ți o cafea de la tonomat, vino la podul Olt și lasă-te condus de el spre o plimbare liniștitoare unde poți observa pescărușii, lebedele, iar dacă ești aici vara te poți bucura și de plajă. Iarna poți admira uimitoarea priveliște desprinsă parcă din Crăiasa Zăpezii.
Podul peste râul Olt este primul pod metalic peste un râu din România. Înainte de construcția actualului pod metalic, traversarea râului se făcea pe poduri din lemn umblătoare. Lucrările au început în 1889 și au fost finalizate doi ani mai târziu, fiind conduse de inginerul roman Nicolae Davidescu.
În vecinătatea podului a fost construit clubul nautic, cel mai mare spațiu de agrement din oraș. Acesta oferă ambarcațiuni de agrement, hidrobiciclete, două piscine, terenuri de fotbal, mini golf, tenis, sală de fitness, tir cu arcul, centru spa, sală de masaj și zonă de saună. Clienții beneficiază de 150 locuri de parcare și un ponton terasă cu restaurant.
Pe bulevardul Sfântul Constantin Brâncoveanu, care începe de la pod, poți admira Statuia Ecaterinei Teodoroiu – primul monument din țară dedicat „Eroinei de la Jii”, ridicat în 1925. Eroina este realizată în mărime naturală, într-o atitudine dinamică, cu arma în cumpănire şi cu o cască ostăşească în mâna dreaptă, statuia fiind amplasată pe un piedestal în stil baroc.
Vis a vis de statuie se găsește Stadionul 1 Mai, cel mai mare din oraș, cu o capacitate de 12.000 de locuri. Ultima renovare parțială a stadionului a avut loc între anii 2008-2009 când s-au montat și scaune de plastic, la tribuna I și tribuna a II-a, cea dinspre Dealul Grădiște.
Muzeele
Muzeul Județean Olt funcționează în clădirea fostului Palat Administrativ al orașului, fiind inaugurat la 1 mai 1952. Muzeul are secții de arheologie, etnografie, istorie, arte plastice. Secția de istorie și cultură slătineană reconstituie în succesiune cronologică evoluţia orașului din cele mai vechi timpuri până în secolul XX.
Muzeul „Gunka şi Spiru Vergulescu” funcționează în casa părintească din Slatina a pictorului Spiru Vergulescu, răscumpărată de către artist în 1995 şi reconstruită în 1996. Artistul și soţia sa au înzestrat-o cu tablouri, instrumente muzicale de preţ, podoabe de argint și mobilier de mare va-loare artistică.
Centrul vechi
Centrul istoric al Slatinei, a cărei infrastructură a fost refăcută complet în urmă cu câțiva ani, este un loc ideal pentru o plimbare liniștită, mai ales având în vedere că seara și în weekend străzile sunt pustii.
Printre cele mai importante monumente din zonă se numără Banca Națională și Casa Fântâneanu, de la intrarea în centrul vechi, Primăria Slatina, Atelierul Victoria, fostul Grand Hotel Regal (acum Retro Eelectro), Casa Eltin, Școala Populară de Artă, fosta Casă de Cultură, Registrul Comerțului, Casa Vereș sau Biserica Sfînta Treime de pe strada Lipscani. Nu uita să mergi la Atletul Albanez și să încerci celebra bragă sau citronadă.
Unde te cazezi
În Slatina funcționează mai multe hoteluri, cel mai mare fiind Hotel Parc, situat în centrul orașului, aflat în acest moment într-un proces complex de modernizare. Alte unități importante sunt City Hotel, singurul hotel de patru stele din oraș (de la Casa de Cultură a Tineretului), Bulevard Prestige (de lângă Prefectura Olt), Hotel Paradis (centrul Vechi), Hotel Senator (zona Gării), Zytto, Hotel Romtimex.
Restaurante
În oraș funcționează mai multe restaurante care se pliază pe toate gusturile și bugetele. Îți recomandăm să încerci restaurantele din cartierul Clocociov, Blue Window, Don Cicio, Colloquia, Casa Domnească (de lângă Prefectură), Marini (din zona Colegiului Național Ion Minulescu) și Bulevard (de lângă Cinema).
Pentru o priveliște deosebită trebuie să mergi la Celeste Ballroom & Dining, situat la etajul 5 în complexul comercial Winmarkt Oltul. Locația este deosebită, îți oferă o priveliște deosebită asupra Bd. A. I. Cuza și îți permite să fii la înălțime, la propriu, puțin mai aproape de stele și să uiți de toate problemele alături de prieteni sau de persoana iubită.
Nu rata Eden Garden de pe malul Bălții Milcov. Deși este situat la câțiva kilometri de oraș, merită să mergi până acolo pentru a petrece momente liniștite în inima pădurii și pentru a savura o cină romantică la una dintre mesele de pe ponton.
Pub-uri
Memphis este un pub unde fericirea e la ea acasă. Un pub cu propriul lui suflet ce abia așteaptă sa te primească cu brațele deschise în marea lui familie, un loc liniștit unde poți avea o conversație plăcută, acompaniată de o varietate de melodii de primă clasă.
Nu trebuie să ratezi nici Baroc Cafe Pub (de lângă Muzeul Județean Olt), Old Irish Coffee-Pub, Old Hound Pub (de la Hotel Parc), sau History Pub.
Pizza
Cu toții iubim pizza, iar când ești în Slatina poți încerca pizza de la Proper Pizza, Pepitto Pizza & Pasta, Leon, Trattoria del Gusto, sau Cuptorul cu Lemne.
Fast Food
Dacă te grăbești să vezi cât mai multe obiective turistice din oraș, poți să mănânci „pe fugă” la noul Mc Donald’s din Parcul Tineretului, la cele două puncte grill disponibile în fața magazinelor Kaufland, sau la Happy Mix Grill (de lângă sediul central Raiffeisen Bank).
Poți încerca și Dabo Doner cu celebra pită făcută pe loc, Shaorma House din zona Tineretului, sau Don Papi (vis a vis de Spitalul Județean).
Cofetării și cafenele
După atâta plimbare trebuie să te „recompensezi” cu o prajitură la una dintre cofetăriile Slatinei, Accasă (Bd. A.I. Cuza), Cofetăria Arkadia (vis a vis de Centrul Cultural Eugen Ionescu), Cofetăria Bulevard, sau Boema (din zona Pieței Zahana).
Te poți delecta și cu o cafea la Ponton, Joy Coffee, sau McCafe.
Toate acestea sunt doar o parte din ce poți vedea și încerca la Slatina, pentru o experiență completă te așteptăm în orașul de pe malul Oltului.